Heb je zin om na de feestdagen op de gezonde tour te gaan? Dan gaat dit recept je ongelofelijk blij maken. Een gezonde vegetarische én vegan gevulde courgette.

Courgettes zitten boordevol voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. Ze bevatten onder meer veel vezels, foliumzuur en vitamine A en C. Ze zijn onder andere goed voor je ogen en hebben een positieve invloed op je weerstand.

Gedroogde abrikozen zijn rijk aan vezels, welke een bevorderlijk effect op de werking van de darmen hebben. Daarnaast bevatten abrikozen veel kalium, wat bloeddrukverhoging tegen gaat.

Pistachenoten zijn super gezond, 90% van de vetten die zij bevatten zijn onverzadigd. Daarnaast bevatten ze veel antioxidanten, vitamine B en E die een bevorderende werking op het afweersysteem hebben, waardoor je lichaam beter bestand is tegen ziektes.

Ingrediënten gevulde courgette

Voor 1 hele gevulde courgette, 1 persoon

  • 1 courgette
  • 40 gram quinoa (ik koos voor 3 kleuren quinoa)
  • 3 gedroogde abrikozen
  • Handvol diepvries erwtjes
  • 10 pistachenoten
  • Stukje fetakaas
  • Halve rode ui
  • Olijfolie
  • Kerriepoeder
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 35 minuten inclusief oventijd

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de courgette in de lengte doormidden en hol deze voorzichtig uit met een lepel. Zorg ervoor dat je de courgette niet beschadigt. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Besprenkel de uitgeholde courgette met wat olijfolie en peper en zout en laat deze 15 minuten voorgaren in de oven.

Kook de quinoa in 15 minuten gaar en maak ondertussen het mengsel om de courgette te vullen. Snipper de rode ui fijn en bak deze kort. Overgiet de erwtjes met kokend water, dit is voldoende, je hoeft ze niet te koken, zo blijven meer voedingsstoffen behouden. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Stamp de pistachenoten fijn in de vijzel. Doe alle ingrediënten in een schaal, van de pistachenoten de helft (de andere helft gebruik je ter garnering). Voeg naar smaak kerriepoeder, peper en zoet toe en roer alles goed door elkaar.

Giet de quinoa na 15 minuten af en laat 5 minuten nagaren. Haal ondertussen de courgette uit de oven en zet deze daarna op grillstand. Meng de quinoa door de rest van het mengsel en schep het mengsel in de courgettes. Bestrooi de courgette met fetakaas en de overgebleven pistachenoten en schuif 8 minuten onder de grill zodat de kaas mooi goudbruin kleurt.

In dit recept heb ik de binnenkant van de courgette niet gebruikt in het mengsel maar heb ik daarvan een courgettesoep gemaakt. Je kunt het echter ook door het mengsel roeren en gebruiken om de courgette mee te vullen.

Smakelijk!

Ingrediënten & bereidingswijze vegan gevulde courgette

Veganistische gevulde courgettes met quinoa abrikoos en pistachenoten, yoga, yogaretreats, veganistische gevulde courgette, gezond recept met courgette

 

De vegan versie maak je precies hetzelfde als de gevulde courgette hierboven, je vervangt alleen de fetakaas door extra gezouten pistachenoten en evt. een drupje citroensap.

Nadat je de courgette hebt gevuld met het mengsel zet je deze acht minuten in de oven (hoeft niet op grillstand) zodat alles lekker warm wordt.

Smakelijk!

Liefs,

Hanneke

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.