Om fit te blijven kan je natuurlijk in de gewichten gaan hangen of een stukje hardlopen. Maar ook soepel blijven draagt bij aan vitaal ouder worden. Hierbij vier yoga houdingen die je elke dag kan doen om je goed te voelen, soepel en gezond te blijven.

Yogapose 1: Jezelf helemaal uitrekken meteen na het opstaan

Okee dit is geen officiële yoga houding maar wel een hele fijne. Ooit een hond zien wakker worden? Doe ‘m na als je wakker wordt en rek jezelf voor 1,5 minuut helemaal uit als je wakker wordt. Zo rek je alle spieren op en haal je de stijfheid van de nacht uit je lichaam. Ook geeuwen helpt om je gezichtsspieren wakker te maken.

Yogapose 2: cobra

Na een dag zitten een ideale yoga houding om je rug te stretchen en jezelf op te laden. Je stretcht namelijk je energielijnen van de nieren. De nieren staan vanuit de Chinese geneeskunde voor je levensenergie. Fysiek gezien stretcht je rug die vaak bol is als je op een stoel zit. Nu druk je de onderste wervels juist samen en is je rug hol. Super om je ruggengraat soepel te houden.

Yang (actieve variant) blijf 5 ademhalingen in de houding.

Kom liggen op je buik, plaats je ellebogen onder je schouders, onderarmen op de grond, vingers gespreid. Benen een stukje uit elkaar. Span je billen en buik aan, houd je hoofd in het verlengde van je ruggengraat, druk je wreven stevig in je yogamat en adem in en uit door je neus (eventueel ujjayi ademhaling).

Testje: als het goed is kan je jouw armen optillen, de kracht komt in de yang yoga cobra vanuit je buik en rugspieren. Als je deze test doet: blijf je wreven dan actief in de yogamat drukken. De armen zijn er enkel ter ondersteuning als je de houding correct uitvoert.

Yin yoga cobra ook wel sfinx genoemd (ontspannen variant) blijf 5 minuten in de houding.

Kom liggen op je buik, plaats je ellebogen onder je schouders, onderarmen op de grond, vingers gespreid. Benen een stukje uit elkaar. Ontspan je billen en zoveel mogelijk ook de rest van je lichaam. Je wilt voelen dat de onderste ruggenwervels op elkaar worden gedrukt. Als het te veel is: plaats je armen verder naar voren.

Adem zoals je van nature ademt. Je hoofd kan je laten hangen (stretch voor je nek en schouderbladen), in lijn met je ruggengraat houden, of achterover laten hangen (stimulans van je stofwisseling en opening van je keel en keelchakra). Hoe verder je jouw voeten uiteen legt, hoe meer je de onderrug zal voelen.

Ga tot je grens en blijf dan stil. Laat via je stille lichaam de ontdekkingstocht in jezelf beginnen.

Je mag een zeurende pijn voelen maar nooit stekend of scherp! Als je een stekende pijn voelt kom dan uit de houding of maak de houding minder intens door je armen verder vooruit te schuiven of voeten dichter bij elkaar te leggen.

Yogapose 3: downward facing dog

Aiaiai wat een vreselijke houding vond ik de downdog toen ik net met yoga begon. Wat doe ik mezelf aan?! Dacht ik als ze het hadden over ontspanning in deze yogapose. Maar inmiddels vind ik het inderdaad een aangename houding om mijn hamstrings en kuiten te stretchen en eigenlijk zelfs het hele lichaam.

Fijn voor de achterkant van je lijf, hamstrings, schouderbladen, balans vinden tussen inspanning en ontspanning, kracht en rust.

Vanuit all fours positie (handen en knieën) breng je de knieën tien cm naar achter en dan de billen naar achter en omhoog. Je staat in een omgekeerde driehoek. Breng je billen zo hoog als mogelijk en je borst beweegt energetisch richting je knieen. Spreid je vingers om je polsen te ontlasten. Laat je hoofd ontspannen hangen. Buig je knieen als je merkt dat je rug bol wordt. Je start met een rechte rug en vanuit daar kan je stukje bij beetje je benen strekken.

Heerlijk om een dancing downward facing dog te doen: een voor een je knieën buigen en eventueel kan je ook de schouders meenemen in je dans.

Blijf hier ongeveer vijf ademhalingen.

Yogapose 4: child’s pose

Weer aarden en tot rust komen na een werkdag, oprekken van je rug en in de yin variant: stretch voor de binnenkant van je bovenbenen. Ook lekker om in de yin variant je buik helemaal los te laten (want zeg eerlijk, hoe vaak moet die niet platter zijn en houd je hem daarom in? Juist.)

Yang (actieve variant) blijf 5 ademhalingen in de houding.

Plaats vanuit all fours (handen en knieën) je grote tenen tegen elkaar en spreid je knieën uit elkaar. Breng je billen naar achter. Laat je hoofd rusten op je voorhoofd (tussen je wenkbrauwen, je derde oog) of op een oor. De armen liggen gestrekt voor je. Je voelt stretch in je rug, armen, oksels, rond je heupen en bij je enkels. Adem door je neus in en uit.

Yin variant (ontspannen) blijf 5 minuten in deze yoga houding.

Plaats vanuit all fours (handen en knieën) je grote tenen tegen elkaar en spreid je knieën uit elkaar. Breng je billen naar achter. Als de billen de hielen niet raken plaats dan een kussen tussen billen en hielen zodat je contact maakt met je billen, hielen en de grond. Laat je hoofd rusten op je voorhoofd (tussen je wenkbrauwen, je derde oog) of op een oor. Als je jouw hoofd op een oor legt, wissel dan halverwege van kant. De armen liggen gestrekt voor je of naast je om je heen geslagen of tussen je benen door met je handen op je voeten. Leg ze zo neer dat je schouders zacht mogen worden. Je voelt stretch in je rug, armen, oksels, rond je heupen en bij je enkels. Zorg er ook voor dat je de strekking voelt aan de binnenkant van je bovenbenen, plaats anders je knieën verder uiteen. Adem diep in en uit en laat je buik helemaal zacht worden. Land in het moment en in jezelf. Relax.

Neem een moment om na te voelen door stil te liggen op je rug voor 1 tot 5 minuten.

Fijne dag!

Kijk in de agenda voor alle (yoga) activiteiten in 2018.

Liefs,

Hanneke

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.