Borstvoeding, wat een wonder

De kleine baby, warm bij mama, in mijn armen veilig en geborgen, genietend van de borst. Dat dat kan! Wat een enorm wonder. Ik ben zo trots op dat we zo op elkaar zijn afgestemd, dat ik Max groot kan brengen met borstvoeding.

Maar nu zit mijn verlof er officieel op en zoals ik al schreef op instagram slaat de twijfel toe. Makkelijk om over te stappen op nog een flesje, maar ja, hij komt al minder vaak, dus is het wel nodig? Kan ik niet gewoon borstvoeding blijven geven met 1 flesje en eventueel kolven?

Dilemma borstvoeding vs flesvoeding

Overal lees ik dat borstvoeding gezonder is. Zes maanden adviseert de WHO. Anderzijds, die melkpoeder is zo ver ontwikkeld, het is gemakkelijk, en er zijn heel veel prachtige kinderen groot mee geworden. Wat een dilemma.

En laat ik het nog maar een keer op de hormonen gooien, wat meteen over is als ik geen borstvoeding meer geef, dan zou ik hier vast niet zo over dubben. Maar mijn baby is geen kalfje en ik voel me al schuldig bij de gedachte dat ik eventueel zou stoppen… En dat vind ik dan ook weer vreemd van mezelf, je mag toch best kiezen?

Koemelkallergie? Dan toch borstvoeding?

Helaas vermoeden zijn papa en ik al een koemelkallergie sinds zijn geboorte maar tot nu toe kon de kinderarts en consultatiebureauarts zich daar niet in vinden… Dus gaven we tot dusverre een keer biologische melkpoeder in een flesje in combinatie met (ongeveer zeven/acht keer) borstvoeding. Veel vaker dan wat ik overal las, maar ik volg graag Max baby instinct en mijn moedergevoel.

Toen Max tien weken oud was had hij heel veel uitslag (zo zielig) en moesten we op doktersadvies inderdaad onderzoeken of Max allergisch is voor koemelk. We gaven hem twee weken lang eens per dag speciale melk voor baby’s met koemelkallergie en ik at twee weken volledig allergenenvrij om te kijken of er verbetering optreedt.*

Maar deze speciale melkpoeder is niet biologisch en dat zit me dwars. Als ik zelf melk drink kies ik altijd voor biologisch… dus hoezo zou ik mijn lieve kleine baby geen biologische melkpoeder geven?!

Mocht hij een koemelkallergie hebben dan hebben we de keuze uit het geven van dit speciaal melkpoeder op doktersadvies of borstvoeding. En als ik in dat geval borstvoeding wil geven, zeg dan maar dag tegen kaas, yoghurt, roomijs en cappuccino. Dat maakt het kiezen niet makkelijker ;-).

Nu, twee weken later.

Verbetering? Nee, niet echt. Hij is wel rustiger, maar zijn lijfje nog steeds vuur rood vol uitslag (eczeem?). Dus we kunnen niet zeggen dat hij een koemelkallergie heeft. Wel eet ik nu weer twee dagen melkproducten en is hij meteen onrustiger… of komt dat door de groeispurt waar die nu in zit? Of is hij misschien allergisch voor parfum? Of voor synthetische kleding?

Het blijft lastig en heel goed luisteren, observeren, voelen en onderzoeken. Ik ben vanochtend in elk geval weer gestopt met het eten van lactose. Daarnaast smeren we nu hormoonzalf sinds twee dagen en dat gaat erg goed. Al vraag ik me nog steeds af waar de roodheid vandaan komt.

Volgende week gaan we terug naar de huisarts om weer verder te kijken wat we kunnen doen. En Max die groeit en speelt ondertussen rustig verder. Hij lijkt er zelf niet echt last van te hebben… Gelukkig!

Wat deden andere moeders? Borstvoeding geven en borstvoeding afbouwen.

Op instagram postte ik al over mijn dilemma van borstvoeding en flesvoeding. En wat kreeg ik veel hartverwarmende reacties! Wauw, die ‘motherhood’ is heel erg fijn, zeker met weinig jonge mama’s in mijn omgeving.

Sommigen gaven de fles, anderen de borst. Sommige baby’s sliepen al door, anderen niet. De meeste baby’s hadden al enige vorm van regelmaat, enkele nog niet. De meeste baby’s sliepen in elk geval 1 keer vijf uur aan een stuk. Het aantal maanden borstvoeding varieerde tussen 2 maanden en een half jaar (en helemaal niet wanneer het niet ging).

De hoofdboodschap was: volg je eigen moedergevoel, dan doe je het altijd goed.

Het was het fijn om te lezen dat elke baby net anders is en een voorbeeld voedingsschema te zien, omdat Max nog wel heeeel vaak kwam eten (rustig nog 8 tot 9 keer bij tien weken). Daarom tenslotte nog de tijden waar ik naar streef (en de werkelijkheid die toch net ff anders is).

Schema borstvoeding

Max is morgen twaalf weken oud. We geven hem nu twee keer flesvoeding en de rest de borst.

Ik heb hem afgelopen drie nachten om 2.00 laten huilen en nu slaat hij die voeding over. Dat ging vrij makkelijk en was fijn om een beetje bij te sturen. Dat kan vanaf ongeveer 11 weken. Ik hoop in de komende drie weken door te gaan slapen van 22.30-7.00u (kom op maxieeee doe het).

Daadwerkelijk gaat het ongeveer zo:

Ik voedde volledig op verzoek t/m tien weken. Dat betekende nog ongeveer acht negen keer per dag tot en met tien weken. En er zat weinig regelmaat in tot een week of tien/elf.

Werkelijk voedingsschema rond tien/elf weken:

2.00 borstvoeding (deze is nu weg gevallen)
3.30-4.30 borstvoeding
6.30-8.00 borstvoeding
9.30 flesvoeding (deze hebben we sinds een paar dagen)
12.30 flesvoeding
15.30 borstvoeding
18.45 borstvoeding
(20.00 gisteren ineens) borstvoeding
22.30 (vannacht om 01.00) borstvoeding

De enige regelmaat is nu de ochtend rond 6.30-7.00u, de middag rond 12.30u, 15.30 en 18.30. De rest wisselt nog volop maar ik merk wel verschil met tot een week of tien toen er helemaal geen pijl op te trekken viel en probeer een beetje te sturen nu die ouder wordt.

Het voeding schema waar we naar streven voor zowel borstvoeding als flesvoeding:

Streef voedingsschema 11 weken oud – 7 kilo

4.30 (en dat deze dan binnenkort weg valt) borstvoeding
7.00 borstvoeding
11.00 flesvoeding 150 + 5 (en ophogen naar 200 ml totaal als de 4.30 voeding wegvalt)
14.30 flesvoeding 150 + 5 (en ophogen naar 200 ml totaal als de 4.30 voeding wegvalt)
18.45 borstvoeding
22.30 borstvoeding

Let op: de leeftijd en het gewicht van je baby zijn super belangrijk bij flesvoeding, ik ben geen expert dus vraag het consultatiebureau om hulp voor de hoeveelheid voor jouw baby.

Maak jij je baby wakker om meer regelmaat te creëren in het voeden?

Jullie ervaringen hoor ik graag! Op Instagram kan je lezen wat andere moeders deden. En laat je me weten of je jouw kindje wakker maakte om 22.30u om te voeden?

xoxo
Ook van de bebe 🙂

Hanneke

*als jij dit ook moet proberen mag je me altijd mailen voor tips

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.