Ik ben dol op biefstuk én op vegetarische burgers. Maar heel vaak mag ik de burger niet omdat er gluten inzit. Deze groenteburger is glutenvrij, smaakt naar vleesch (ja echt) en is makkelijk te maken, zeker als je een keukenmachine hebt. Serveren met groentes of op een lekker broodje met knoflooksaus.

Bieten zijn gezond

Bieten zijn volgens de yogafilosofie goed om te aarden omdat ze onder de grond groeien. Daarnaast zitten ze boordevol vezels wat goed is voor je spijsvertering & verzadigingsgevoel. Ook bevatten ze zowel vitamine C, wat ideaal is voor een mooie huid en je weerstand als magnesium, een mineraal dat spierspanning vermindert en tenslotte bevatten ze ook nog foliumzuur.

De havermout zorgt voor een lang verzadigd gevoel en de kaas en het ei geven je jouw broodnodige proteïne voor een mooie spiermassa.

Bereidingstijd rode bieten burger en salade en side dish: 20 minuten in totaal (en half uur wachten op de burger…)
Voor 2 personen

 

Ingrediënten rode bietenburger

Voor 4 burgers, 2 personen (of alleen voor jezelf)

  • 2 grote rauwe rode bieten: geraspt (of zelf raspen) gewicht ongeveer 350 gram
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook (geperst als je mengt met een vork)
  • 1 el olijfolie
  • 120 gram havermout (glutenvrij)
  • 100 gram (schapen)feta
  • handje verse basilicum
  • geraspte schil van 1 citroen

Alles goed mengen met een vork of in een keukenmachine. Kies je voor de keukenmachine? Dan kan je ook eerst stukken biet en ui er in doen en daarna de rest toevoegen, heeeel erg makkelijk.

Laat je mengsel een half uurtje koud worden in de koelkast zodat het daarna goed plakt.

Maak vier burgers van je bietenmengsel en bak ze in flink wat olijfolie op laag vuur zodat ook de binnenkant lekker warm is. Aan het einde wat hoger vuur voor een knapperig korstje.

Deze heerlijke burger is bedacht door Yivat Mozes, soms kookt ze op een van mijn yogaretreats…

Smakelijk!

Ingrediënten salade

  • 100 gram veldsla
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 klein blikje maïs
  • bakje cherrytomaatjes
  • kant en klare honing mosterd dressing OF
  • 4 el olijfolie en 2 el balsamicoazijn

Alles mengen… klaar.

Restant kan je de volgende dag op je boterham met boter meenemen naar werk. Of aanvullen met quinoa/rijst/peulvruchten en dan meenemen naar werk.

Ingrediënten side dish

  • Een broodje naar keuze en/of
  • 2 winterwortels
  • 150 gram peultjes
  • klein schaaltje mini maïs
  • stuk citroen
  • tuinkers ter garnering

Snijd de winterwortel in stukken en kook in weinig water in ongeveer 5 minuten bijna gaar. Voeg peultjes en mini maïs toe en kook nog 2 minuten door. Serveer (evt. met wat zout en olijfolie).

Liefs,

Hanneke

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.