Veel tips voor je bevalling & 12 weken zwanger

Veel tips voor je bevalling & 12 weken zwanger

Bij de echo blijk ik ineens vijf dagen langer zwanger dan gedacht! Wow… bijna een hele week. We beslissen deze week geen 20 weken echo en NIPT te doen. Bij de 20 weken echo is er maar een zeer kleine kans dat ze iets vinden waar je wat aan kan doen tijdens de zwangerschap en we willen de spanning liever niet hebben als ze misschien iets vinden en dat later toch niet zo blijkt te zijn. Ook houden we de baby sowieso, wat ook een verschil maakt om de echo al dan niet te laten maken. Bij onze eerste hebben we beide onderzoeken wel gedaan en ook dat was prima behalve de dagen de uitslag van de NIPT afwachten, die waren de meest spannende van de hele zwangerschap. Doe vooral wat goed voelt, laat je goed informeren zodat je bewust kan kiezen voor jezelf en je baby.

Verder vertel ik je deze podcast over de medicalisering van verloskunde en de verloskundige. Soms is er minder tijd dan vroeger, om je te leren kennen en tijdens de bevalling omdat er meerdere vrouwen tegelijkertijd geholpen moeten worden. De focus op wat er mis kan gaan kan echter ook stress geven tijdens de negen maanden zwangerschap. Ik vergelijk bevallen graag met een grote sportwedstrijd en de zwangerschap is je voorbereiding daarop. Die negen maanden heb je een goede coach nodig die je vertrouwen geeft in je kunnen, laat weten dat je het kan en je helpt en steunt waar nodig. Als er iets mis is is het fijn als er hulp is, maar de hoofdfocus op angst leggen werkt mijns inziens niet bevorderend voor de zwangerschap en een mooie bevalling.

Tips voor een voorspoedige bevalling:

  • bewegen, lopen, van houding wisselen, bewegen op een bal, bewegen op handen en knieën
  • druk op de onderrug geven als je (veel) pijn ervaart
  • steun
  • je gezien en gehoord voelen, dat er naar je geluisterd wordt ook zonder woorden
  • een persoon die je vertrouwt en bij voorkeur ook iemand die ervaring heeft met bevallingen constant aanwezig. Het liefst een doula naast je partner.
  • voorbereiden: wat wil je als er complicaties optreden? wat heb je nodig als je het moeilijk hebt? of wie?

Denk bij je bevallingsplan ook na over wat je wil in diverse scenario’s. Bijvoorbeeld vragen naar alternatieven, oplossingen en bedenktijd als er ineens iets anders nodig is dan je vooraf hoopte.

Neem ruimte om je instinct te volgen. Vraag je partner je te vertrouwen en veel te knuffelen.

Voorbereiding op je bevalling en je geboorteplan: denk aan hoe je op je gemakkelijkst naar het toilet kan. Op de camping met halve deurtjes of thuis? Een mega verschil he. Omdat je thuis vertrouwt voelt kan je openen en loslaten. Omdat je niet zomaar gestoord kan worden. Omdat je jouw eigen space hebt. Neem dit mee in je voorbereiding op je bevalling. Of vergelijk bevallen met seks, zo fijn en vertrouwd moet de ruimte de HELE bevalling zijn. Zacht licht, zachte muziek, intimiteit, niet zomaar onbekenden die in je vagina kijken, aandacht, liefkozing etc.

Tenslotte de hele bevalling verloopt in fases, van zachte weeën tot heftige weeën en daarna de uitdrijvingsfase (persen) die ook 30 minuten tot 2 uur kan duren. Pers bij voorkeur in een verticale houding bijvoorbeeld op je knieën zodat de zwaartekracht je kan helpen en je veel ruimte hebt om je bekken te bewegen. Zo kan de baby de optimale route vinden. Als het hoofdje zichtbaar is, het hoofdje staat, dan wacht je even en de volgende wee kan het hoofdje komen. Je verloskundige zal je hier ook bij helpen. De wee daarop is je kindje meestal daar.

Houdt de sfeer intiem of maak die weer intiem zodat je placenta ook gemakkelijk geboren wordt. Borstvoeding geven, zoenen, knuffelen, eventueel tepels stimuleren als de baby nog niet wil drinken helpt.

Geniet!

Geen reactie's

Geef een reactie

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.